Υπερ & Kατά των WordPress Plugins
tesdttesdttesdttesdttesdttesdttesdttesdttesdttesdt

Υπερ & Kατά των WordPress Plugins

Εν έτη 2019 εκτιμάται ότι το 1/3 των Websites του παγκόσμιου ιστού προέρχεται από την πλατφόρμα του WordPress. Η χρήση plugins πάνω στην πλατφόρμα του WordPress είναι μια συνήθης πρακτική για τους προγραμματιστές παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι, αυτή τη στιγμή, μόνο από την πλατφόρμα του WordPress.org έχουν γίνει download περίπου 1,5 δισεκατομμύρια plugins. Αν συμπεριλάβουμε σε αυτά και τα custom plugins που διαθέτουν ξεχωριστά διάφορες εταιρίες του χώρου, το νούμερο ανεβαίνει σε πολύ μεγάλα επίπεδα. Ωστόσο προτού ξεκινήσετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι τα Υπερ & Kατά των WordPress Plugins, ώστε να πάρετε την τελική απόφαση να τα εγκαταστήσετε στο site σας.

Τι είναι όμως ένα Plugin;

Plugin είναι ένα λογισμικό που μπορεί να εγκατασταθεί στην ιστοσελίδα σας για να προσθέσει ή να επεκτείνει τη λειτουργικότητά της. Ουσιαστικά είναι πολύ μικρές (ή και μεγάλες κάποιες φορές) προσθήκες που σας δίνουν τη δυνατότητα να παραμετροποιήσετε οτιδήποτε θελήσετε στο site σας πάρα πολύ γρήγορα, χωρίς να αναλώνεστε σε άπειρες γραμμές κώδικα και κατ’ επέκταση να γλυτώσετε πολύτιμο χρόνο.

Φανταστείτε για παράδειγμα το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας που κάθεστε τώρα και διαβάζετε αυτό το άρθρο. Το λειτουργικό σύστημα (Windows, MacOs κτλ.) σας παρέχει κάποιες βασικές λειτουργίες για τη χρήση του υπολογιστή σας. Ωστόσο εσείς από μόνοι σας μπαίνετε στη διαδικασία να προσθέσετε κάποιες εφαρμογές για να επεκτείνετε ή να διευκολύνετε την χρήση του. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε προσθέσει Adobe Reader για να προβάλετε PDF αρχεία ή Photoshop για να επεξεργαστείτε εικόνες. Ίσως έχετε κατεβάσει το Chrome ή τον Firefox, επειδή προτιμάτε αυτά τα προγράμματα περιήγησης ή έχετε εγκαταστήσει ένα λογισμικό προστασίας από ιούς για να διατηρήσετε τον υπολογιστή σας ασφαλή. Οι επιλογές είναι ατελείωτες. Το ίδιο ισχύει λοιπόν και για τα plugins στο WordPress τα οποία παρέχουν στους προγραμματιστές προ-κατασκευασμένες λειτουργίες που βελτιώνουν τα sites που χτίζουν.

Πολλά είναι τα plugins που μπορούμε να εγκαταστήσουμε και να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη κατά τη δημιουργία ενός site.

Τα Θετικά των WordPress Plugins

Δεν είναι τυχαίο ότι τα plugins χρίζουν τεράστιας δημοτικότητας. Προσφέρουν αμέτρητα οφέλη σε προγραμματιστές και διαχειριστές Websites όπως:

 • Σώζουν Χρόνο.  Ίσως ο βασικότερος λόγος που πολλοί προγραμματιστές χρησιμοποιούν plugins, είναι επειδή εξοικονομούν πολύ μεγάλο χρόνο για την ανάπτυξη ενός site, ο οποίος χρόνος με τη σειρά του μπορεί να κατεβάσει τον συνολικό προϋπολογισμό της ιστοσελίδας. Με πάνω από 55.000 plugins που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή διαθέσιμα στη βιβλιοθήκη του WordPress.org, οι προγραμματιστές έχουν πρόσβαση σε plugins για οτιδήποτε σχεδόν χρειάζονται. Αυτές οι προσθήκες μπορεί να διαφέρουν από την προσθήκη πολύπλοκων λειτουργιών, όπως για παράδειγμα ένα E-Shop ή τη δυνατότητα πολυγλωσσίας ενός site, μέχρι τη δυνατότητα προσθήκης παρακολούθησης ενός Website μέσω Google Analytics, χωρίς να χρειαστεί ο προγραμματιστής να αγγίξει τον κώδικα.
 • Προσφέρουν Ευελιξία. Τα plugins προσφέρουν στους χρήστες την ευελιξία να προσαρμόζουν τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες του ιστότοπου. Τα περισσότερα επιτρέπουν την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση ορισμένων ρυθμίσεων, καθώς και την αλλαγή χρωμάτων, γραμματοσειρών, μεγεθών, έτσι ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν και να ταιριάζουν με το υπόλοιπο site. Και αν ποτέ θελήσετε να απαλλαγείτε από ένα plugin, η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή με το πάτημα ενός κουμπιού.
 • Μεγάλη Αξιοπιστία. Οι προσθήκες πλέον έχουν πάρα πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη του WordPress. Πολλές από αυτές έχουν αναπτυχθεί από πολύ μεγάλες και αξιόπιστες εταιρίες του χώρου, όπου ενημερώνουν τακτικά τα plugins τους, με σκοπό τη διόρθωση σφαλμάτων, τη βελτίωση της ασφάλειάς τους καθώς και να τα επεκτείνουν περισσότερο. Πολλά πρόσθετα προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα λειτουργικότητας, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Συνήθως υπάρχει μια δωρεάν έκδοση με κάποιες βασικές λειτουργίες και μια έκδοση επί πληρωμή για ποιο προηγμένες λειτουργίες. Το μοντέλο που θα επιλέξετε από τα δύο, έχει να κάνει καθαρά με τις ανάγκες του site που φτιάχνετε εκείνη τη στιγμή. Παρόλο που κάποια plugins επιβαρύνονται με κόστος, συνήθως είναι πολύ λιγότερο από 100€, πράγμα που έχει πολύ μικρότερο αντίκτυπο στο budget σας, σε σχέση με το να αναθέτατε την ανάπτυξη του εκάστοτε plugin σε έναν προγραμματιστή ή σε μια εταιρία. Το πλεονέκτημα για την επιλογή των πληρωμένων plugins είναι ότι οι εταιρείες πίσω από αυτά έχουν κίνητρο να διατηρούν τους πελάτες τους χαρούμενους, διατηρώντας τα plugins τους ενημερωμένα.
Μερικά από τα πιο σημαντικά plugins που μπορούμε να εγκαταστήσουμε στο site μας.

Τα Αρνητικά των WordPress Plugins

Παρόλο που τα plugins ακούγονται σαν το ιδανικό κάθε προγραμματιστή, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα που καλό θα ήταν να τα λάβετε υπόψιν σας.

 • Μπορεί να αφήσουν το site σας ευάλωτο σε επιθέσεις. Δυστυχώς σε αντίθεσή με την αξιοπιστία των plugins που προαναφέραμε, υπάρχουν και plugins τα οποία ούτε ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ούτε έχουν δημιουργηθεί με υψηλά στάνταρ ασφάλειας με αποτέλεσμα όταν θα εγκατασταθούν στη ιστοσελίδας, να σας αφήνουν εκτεθειμένους σε επιθέσεις από hackers. Σύμφωνα με το WP WhiteSecurity, υπολογίζεται, ότι το 54% των επιθέσεων που γίνονται στο WordPress, οφείλεται σε plugins που αφήνουν τα sites “ανοιχτά” σε επιθέσεις. Αυτό φυσικά είναι μια πολύ μεγάλη ανησυχία για εμάς εδώ στην MightyBytes, γι’ αυτό και αφιερώνουμε αρκετό από τον χρόνο μας, ώστε να κάνουμε την απαραίτητη έρευνα πριν χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε plugin. Επίσης σε κάθε site που υλοποιούμε γίνεται έλεγχος 2-4 φορές τον μήνα μέσω της Full Support υπηρεσίας μας, έτσι ώστε να σας παρέχουμε τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας. Οι ενέργειες αυτές μειώνουν δραστικά τις επιθέσεις εναντίων του Website σας.
 • Περιορισμός Λειτουργικότητας. Όταν συμβιβάζεστε με το να χρησιμοποιήσετε ένα plugin, πρέπει να συμβιβαστείτε και με τις δυνατότητες που σας προσφέρει. Μπορεί να μην σας επιτρέπει να επέμβετε σε όλες τις ρυθμίσεις που εσείς θα θέλατε. Ευτυχώς όμως για εσάς, υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα plugins που μπορείτε να δοκιμάσετε και να σας δώσουν ακριβώς αυτό το οποίο χρειάζεστε. Γι’ αυτό και η χρήση ενός plugin δεν είναι μια απλή υπόθεση, αλλά χρειάζεται αρκετή έρευνα προτού να χρησιμοποιηθεί.
 • Conflicts με άλλα plugins. Δεδομένου ότι τα plugins είναι τόσο βολικά και εύκολα στη χρήση τους για τους προγραμματιστές, είναι επίσης εύκολο να βασιστείτε πάρα πολύ πάνω τους και στις λειτουργίες τους. Δυστυχώς αυτό δεν είναι και πολύ καλή ιδέα. Είναι γνωστό στους κύκλους των προγραμματιστών ότι μερικές φορές τα plugins έχουν προβλήματα συμβατότητας με άλλα plugins που έχουν εγκατασταθεί στον ιστότοπο σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως μειωμένη ή κατεστραμμένη λειτουργικότητα της σελίδας σας, ή ακόμα και να “πέσει” το site σας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το επισκεφτεί κανείς. Σαν συμβουλή, συνιστούμε προτού χρησιμοποιήσετε κάποιο plugin, πρώτα να είστε απόλυτα σίγουροι ότι το χρειάζεστε και έπειτα να δοκιμάζετε τον ιστότοπό σας κάθε φορά που προσθέτετε ένα καινούριο plugin. Έτσι μόνο θα βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν σωστά και αρμονικά μεταξύ τους.
 • Μειωμένες Ταχύτητες. Ορισμένα plugins μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ταχύτητα της σελίδας σας, λόγο του ότι συχνά απαιτούν πρόσθετα CSS και JavaScript αρχεία, να φορτωθούν. Αυτό σημαίνει ότι η ιστοσελίδα σας απαιτεί να φορτώνονται περισσότερα αρχεία κάθε φορά που ένας χρήστης επισκέπτεται τη σελίδα σας. Όσο περισσότερα πρόσθετα εγκαθιστάτε, τόσα περισσότερα αρχεία θα πρέπει να φορτώνονται κάθε φορά. Γι’ αυτό λοιπόν είναι πάρα πολύ σημαντικό να κρατάτε στον ιστότοπό σας, μόνο ότι χρειάζεστε πραγματικά και ότι σας είναι απαραίτητο.

Παρόλο που αυτή η λίστα με τα αρνητικά και τα θετικά που σας έχουμε παραθέσει μπορεί να σας τρομάζει λίγο, είναι κοινά αποδεκτό σε όλους τους προγραμματιστές WordPress παγκοσμίως ότι τα οφέλη που αποκομίζει κανείς από τη χρήση plugins υπερβαίνει τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργήσουν. Εφόσον κάνετε σωστή έρευνα για τα plugins που θα χρησιμοποιήσετε και τα συντηρείτε σωστά, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα για τη χρήση τους.

Ο χρήστης πρέπει να σκεφτεί ποια plugins θέλει να χρησιμοποιήσει πριν τα εγκαταστήσει στο site του.

Πως Επιλέγουμε ένα Plugin;

Το να αποφασίσετε ποια πρόσθετα θα χρησιμοποιήσετε στο Website σας, είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία που πρέπει να περάσετε εσείς και οι προγραμματιστές. Υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας, προκειμένου να πάρετε τη σωστή  απόφαση:

 • Έρευνα, έρευνα και έρευνα. Επισκεφτείτε την βιβλιοθήκη πρόσθετων που θα βρείτε στο Worpress.org και αναζητήστε με το όνομα ή με μια λέξη κλειδί το plugin που σας ενδιαφέρει. Κάθε ένα που θα σας βγάλει η αναζήτηση περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για τη χρήση, του τη λειτουργικότητά του και τις τεχνικές προδιαγραφές του. Προσέξτε να επιλέξετε ένα αξιόπιστο plugin ώστε να αποφύγετε τα αρνητικά που προαναφέραμε. Αυτό θα το επιτύχετε δίνοντας προσοχή στα σχόλια των χρηστών καθώς και στην αξιολόγηση από αυτούς στα 5 αστέρια.
 • Μαύρη Λίστα. Ελέγξτε αν η προσθήκη σας είναι στην μαύρη λίστα. Ορισμένες υπηρεσίες φιλοξενίας του Website σας, έχουν μια λίστα με απαγορευμένα plugins που δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν στην τοποθεσία τους. Αυτό γίνεται συνήθως για plugins που είναι γνωστά για τους κινδύνους που κρύβουν. Αποτρέποντάς σας από τη χρήση τους, ο πάροχός σας, σας προφυλάσσει από τυχόν κινδύνους που μπορεί να σας παρουσιαστούν.
 • Δωρεάν VS Πληρωμή. Αν το plugin που θέλετε να εγκαταστήσετε προσφέρει διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης, πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε να μείνετε στην δωρεάν έκδοση ή να προχωρήσετε στην έκδοση επί πληρωμή. Αν αποφασίσετε να προβείτε σε αγορά, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα πακέτα που μπορεί να σας προσφέρονται. Μάθετε σχετικά με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών, έτσι ώστε να γνωρίζετε αν είναι μια εφάπαξ πληρωμή, ή πρόκειται για ετήσια ή μηνιαία συνδρομή. Στο χέρι σας μετά είναι να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.
 • Τεστ πριν από κάθε χρήση. Πριν προχωρήσετε στη χρήση ενός plugin δοκιμάστε το πρώτα σε μια test version του Website σας για να τσεκάρετε ότι όλα λειτουργούν απροβλημάτιστα και δεν υπάρχουν δυσλειτουργίες σε άλλα πρόσθετα που έχετε εγκαταστήσει. Μην παραλείπετε ποτέ αυτό το βήμα. Αν και τις περισσότερες φορές δεν θα υπάρξουν προβλήματα, ποτέ δεν ξέρεις τι είναι αυτό που θα μπορούσε να καταστρέψει την ιστοσελίδα σου. Θα προτείναμε να μην πάρετε αυτό το ρίσκο.
WordPress εικόνα που περιγράφει χρήση plugins.

Εν κατακλείδι

Οι προσθήκες(plugins) έχουν καταστεί ουσιαστικό όπλο στη φαρέτρα του προγραμματιστή του WordPress και βοηθούν στην ενίσχυση της εμπειρίας και για τους χρήστες, αλλά και για τους διαχειριστές. Η έρευνα και η σωστή συντήρηση των plugins στο Website σας, θα σας βοηθήσει να το διατηρήσετε άψογα λειτουργικά και χωρίς κανένα εξωτερικό κίνδυνο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες ανάπτυξης WordPress, επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα.